személyes blog

Mennyi pénzzel érdemes belevágni az országváltásba, ha Spanyolországba költöznél?

Akik nem ingatlanvásárlással kezdenék a külföldi életüket, a legelső felmerülő kérdés, hogy mennyi pénzzel érdemes egyáltalán belevágni? A rövid válasz erre, hogy minél többel! Azért kicsit részletesebben is kifejtem…

1. LAKHATÁS

Albérletet nem nagyon fogsz tudni otthonról leszervezni, mert kell, hogy regisztrálva legyél a spanyoloknál, tehát legyen NIE számod, és mégjobb, ha minél előbb megvan a rezidens kártyád. Az első 3-4 hétben emiatt leginkább az airbnb jöhet szóba, ennek díjait megtalálod a neten. 600-1500 euro között érdemes rá számolni, attól függően, hogy egyedül jössz, a pároddal vagy teljes családdal.

Az albérleti árakról tájékozódni lehet az https://idealista.com -on, ahol minden paraméter állítható és angolul is fut az oldal. Ha nincs stabil állásod Spanyolországban, 6-8 hónapot is elkérhetnek előre, de alap a 2 hónap kaució. Ha ingatlanoson keresztül bérelsz, akkor az ingatlanos el fog kérni tőled 1 havi díjat, ami az ő munkadíja.

Egy studiólakást 500 eurotól lehet havonta bérelni, 1-2 hálószobás kb. 670 eurótól indul északon, és jóval többe kerül délen. Erre jön rá a rezsi. Fűtésszámla ugyan nincs (a legtöbb részen), a villanyt, a vizet és a közös költséget fizeted. A villanyszámla nem vészes, ha tisztában vagy a 3 fogyasztási sávval. Nekünk 2 főre, 2 hálószobás lakásra 67 euró körül szokott lenni a villany, a víz 2 hónapra kb. 28 euró. Az internet 25-38 euró között van, szolgáltatótól függően. A mobiltelefon 10 euró körül megúszható havonta, mert a spanyolok legtöbbször inkább a WhatsApp-ot használják.

2. ÉTEL, ITAL, BEVÁSÁRLÁS

A legolcsóbb lehetőségek a Lidl és a Kanári-szigetek helyi lánca, a Hiperdino. A kontinesen pedig a Mercadona a legnépszerűbb üzletlánc. Az árak a magyarországiak alatt vannak, érdemes rákeresni az áraikra például itt: https://www.hiperdino.es/ Egy doboz tojás (12 db) L-es méretben 2,46-2,75 euró között mozog. Tehát 86-90 Ft között kapható egy darab nagyobb tojás. Egy kilogramm csirkecomb: 4,29 euró, a csirkemell 8,70-9 euró között vásárolható. Érdemes lehet szétnézni az Auchan-ban is, amit it Al Camponak hívnak: https://www.alcampo.es/compra-online/ Két fős háztartásban mi 350-400 euró között kijövünk egy hónapban a bevásárlásokkal.

3. MUNKA, BEVÉTELEK

Azt, hogy mennyi tartalékkal érdemes belevágnod a külföldre költözésbe, meghatározza a munkád. Ha online dolgozol egy multinak, ami engedi a szabad mozgást vagy ha online vállalkozásod van, zökkenőmentesen áthozható az egész. Ezekben az esetetekben kevesebb kezdőtőkére lesz szükséged, mint ha helyben akarsz munkát vállalni. Az utóbbi esetben könnyebbség, ha beszéled a helyi nyelvet és minden más nyelvismeret előnyt jelent. Könnyebbség az is, ha valóban értesz valamihez, ami a célországban is használható, tehát ha van egy gyakorlatias szakmád. Sajnos hiába vagy egy kiváló könyvelő Magyarországon, ha itt egészen más az adózási rendszer. Spanyol területen a vendéglátás és a turizmus a legnagyobb felvevőpiac és ápolókat is szívesen alkalmaznak, de ezekhez kell a nyelvtudás. Persze szükség van más területeken dolgozókra is, de ott a helyiekkel erősebb a verseny. Lehet, hogy alulról kell kezdened, pl. takarítást vállalni (magánzóként 10 eur/óra a díj), vagy mosogatni valahol. Ezeket nem érdemes feketén végezni, fontos, hogy jogilag legyen tiszta a státuszod a célországban. A minimálbér Spanyolországban kb. 1000 euró, az átlagfizetés pedig 1500 euro körül van. Ez jóval alacsonyabb a nyugati országokénál. Ha a meggazdagodás a cél, az itt erős kihívást jelent, de mint tudjuk, nincs lehetetlen, csak… A többit már tudod! 😉 

4. EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS

Kiköltözésnél fontos a biztosítással is kalkulálnod. Ha állásod van, akkor ott fizetni fogják utánad az állami TB-t. Ha viszont nincs konkrét állásod, a legális státuszod rendezéséhez szükséged lesz magánbiztosításra, ami 65-85 euro/hó/fő, a gyerekeknek olcsóbb. A magánbiztosítók 1 évre szerződnek minimálisan, felbontásra nem lesz lehetőség 1 éven belül. Ha ezt választod, akkor sem tudod felmondani, ha közben találsz munkát. Ha egyéni vállalkozóként kezdesz, akkor az első évben 80 euró/hó lesz a TB költséged (viszont szükséged lesz könyvelőre, aki 50-70 euró/hó díjak mellett dolgozik), a második évben akkor marad ugyanennyi a TB költség, ha a nettó jövedelmed nem éri el a minimálbért. Az autónomo bármikor felbontható, ha állást talász magadnak.

5. NYELVTUDÁS

Az, hogy mennyire gyorsan találsz állást, vagy új ügyfeleket helyben a vállalkozásodhoz, annak is függvénye, hogy beszéled-e a spanyolt legalább alapszinten, plusz milyen egyéb nyelvismereted van. Sok külföldi él a spanyolok között, az angol, a német jól jöhet, de hosszabb távon egy idegennyelv, ami nem a spanyol, nem lesz elég. Ha nyelvtudás nélkül vágnál bele a költözésbe, akkor számítanod kell a tolmáccsal, ügyintézővel járó plusz költségekre is. És arra is, hogy eléggé kiszolgáltatott leszel, ha “vakrepülve” próbálsz állást találni. Gondolj bele egy munkaszerződés aláírásába… vagy egy állami orvosi rendelő felkeresésére, ahol nem fognak beszélni veled másképp, csak spanyolul.

Mivel a spanyolok nem igazán beszélnek jól más nyelveket, a turizmusban, vendéglátásban vagy kereskedelemben elhelyezkedve előnyt jelent az angol, a német és más egyéb nyelvismeret. Viszont ez önmagában csak nagy szerencsével és nagyon pontosan kiválasztott lakhelyválasztás mellett lehet elég, ha pl. kifejezetten németek lakta részre költözöl és találsz ott munkát, lehetőleg külföldi főnök mellett. 

6. SZEMÉLYISÉG ÉS ASSZERTIVITÁS

Az előbbiekkel semmiképpen nem szeretnélek lebeszélni vagy elbizonytalanítani a kiköltözéssel kapcsolatban. Az, hogy mennyire leszel képes helytállni, leginkább tőled függ. Van aki 4 éve tanul idegennyelvet és mégsem mer megszólalni, emellett nehezen teremt kapcsolatokat. Mást meg “ledobnak” egy új országba és két hét után a fél környék már haver neki, a nyelvet meg kezdettől fogva gátlások nélkül használja. Nem kérdés, hogy az utóbbi személyiségjegyekkel hamarabb menni fog a beilleszkedés és kevesebb kezdőtőke mellett is sikeresen vált az illető országot. Ugyanakkor ha inkább visszahúzódó a személyiséged, akkor is érdemes lehet belevágnod. Tudatos önmunkával és azzal, hogy kirobbantottad magad a megszokott keretek közül, lehetőséget adsz magadnak, hogy gyökeresen alakíts a személyiségeden és ez által az életeden is. 

7. MOTIVÁCIÓ

Kezdőtőke szempontjából bizony ez is fontos! Ha kedvetlen és alulmotivált vagy, ha a hajtóerőt csak az “elegem van” jelenti, az félútig elvihet, de végig a beilleszkedésen biztosan nem. Ha viszont ott van egy erős belső vágy is, hogy felépíts egy gyökeresen új, boldogabb életet, ez a belső motiváció fel tud gyorsítani körülötted dolgokat.

+1. EGYÉB KÖLTSÉGEK

Váratlan költségekkel is érdemes kalkulálni, arra az esetre, ha bármi félre csúszik. Ahogy azzal is, hogy nem-rezidensként a spanyol bankok számlavezetése drága, vagy ha sem vállalkozást nem kezdesz, sem állást nem találsz, a rezidens kártya kiváltásához kb. 6000 eur/fő összeget a számládon fel kell tudnod mutatni. (Ezt csak bemutatod és utána szabadon használhatod.)

ZÁRSZÓ

Összegezve a fentieket, érdemes 1-1,5 évi tartalékkal számolni. A lényeg mindemellett az, hogy semmiképpen nem leszel kevesebb, ha belevágsz az országváltásba! Csak több lehetsz – és most nem az anyagiakról beszélek, hanem a személyiségedről és az életedről. Anyagi téren láttam veszteségeket, kudarcokat. A kérdés az, mit kezdünk ezekkel a tapasztalatokkal? Akik feladják félúton, bukásnak élik meg, akik felállnak és továbblépnek, tanulópénznek. A kitelepülés egy önismereti út is egyben és tényleg ott a lehetőség, hogy boldogabb legyen az életed – ha te magad is változol.

Sok sikert kívánok a vágyad életre keltéséhez!

Ingyenes Prémium tartalmakért regisztrálj a Lélekkapun!

konzultáció

Te is külföldön élsz? 
Vagy egy nagyobb életváltás előtt állsz?

Egyéni Konzultáció

Külföldön élsz és nehezségek vannak a mindennapokkal, a beilleszkedéssel? Magyarországon élsz, szíved szerint elindulnál, de valami visszatart?  Vagy élethelyzetedből adódóan egy nagyobb életváltás előtt állsz? Ha úgy érzed jól jönne a támogatás, online vagy személyes egyéni konzultációk formájában szívesen segítek.